Helaas is er nog veel mis en worden er paarden verwaarloosd.

Sind 2000 is het gebleken dat het welzijn van de paarden totaal geen prioriteiten heeft bij verschillende overheden, die het welzijn van de paarden moet verbeteren. Regelmatig verschuilen ze zich achter elkaar en schuiven ‘de hete aardappel’ aan elkaar door.

Dit is een uiterst ernstige situatie, waardoor paarden te vaak verwaarloosd worden en geen enkel overheid instantie grijpt in.

Wij hebben regelmatig de betreffende overheden daarop aangesproken, vaak is beterschap beloofd; maar helaas komt daar in de praktijk niet zoveel van.

Wij blijven strijden voor een beter welzijn van paarden!

Paarden kapschuur West-Brabant

De Dierenbescherming en de dierenpolitie hebben eind november 2019 veertien zwaar verwaarloosde paarden bevrijd uit een vervallen schuur bij een dorp in West-Brabant. De dieren stonden op sommige plekken tot hun knieën in hun eigen uitwerpselen. Uit eigen onderzoek blijkt,  dat ze vijf jaar onafgebroken in de donkere, vuile schuur gestaan. De schuur kwam in beeld na een melding bij de politie van iemand die zich grote zorgen maakte over de paarden op het adres, omdat het hele terrein ‘een zootje’ was. Daar aangekomen vond de politie de paarden in de schuur. De dieren stonden in geïmproviseerde boxen op een dikke laag mest. Daarop schakelde de politie de hulp van de Dierenbescherming in. 

Tot hun knieën in de mest

De toplaag van de anderhalf meter hoge laag mest was nog nat, waardoor de dieren nergens droog konden liggen. De paarden zakten soms tot de knieën weg in hun uitwerpselen. Een groot aantal paarden bleek ernstig lange hoeven te hebben, ook wel Turkse sloffen genoemd. Dat is een erg pijnlijke aandoening. “De beesten waren angstig, schuchter en mager. Bij Turkse sloffen groeien de hoeven omhoog.

Uren bezig

De Dierenbescherming en politie zijn met een slijptol, breekijzers en rieken urenlang bezig geweest om de paarden te bevrijden uit hun benarde positie. “De dieren waren bang om van de berg mest af te moeten springen. Het was een behoorlijke klus die met beleid geklaard is”, aldus de Dierenbescherming.

Eerder  de fout in

Het is gebleken dat er 5 jaar geleden een groep mensen de stallen hebben schoon gemaakt. In de stallen lagen toen ook een laag mest van  een paar meter.

De melding in 2019 kwam van een bezorde persson die enkele jaren daarvoor heeft geholpen met het schoonmaken van de stallen.

In 2020 heeft de rechtszaak plaatsgevonden tegen de eigenaresse van de paarden. Ze is veroordeeld zonder oplegging van straf. Ze heeft geen houdverbod opgelegd gekregen.

De meeste paarden uit de groep hebben wij opgevangen en sommigen staan nog bij ons. Wij hopen spoedig een nieuw tehuis voor ze te vinden.

 

 

 

 

Paarden Horror stal

Dankzij onze hulp

Dankzij onze hulp is een einde gemaakt aan deze schrijnende situatie.

Er waren verschillende mensen die al jaren melding maakte van de schrijnende situatie en de slechte huisvesting van de dieren. We zijn blij dat de handhaving partners binnen ons netwerk hebben doorgepakt.

Dit onderstaand bericht stond in het Haarlems dagblad over de interventie van ons:

De politie nam vrijdag al een kijkje bij het echtpaar dat op de grond onder andere geiten, schapen. paarden en kippen houdt. Toen werd een zwaar verwaarloosde pony in beslag genomen en naar een opvang overgebracht. Daar bleek dat het dier er zo slecht aan toe was, dat het uit zijn lijden verlost is. Na tussenkomst van de Stichting Paard zoekt Baas, die de politie voorzag van foto’s van zwaar verwaarloosde dieren, nam de politie dinsdag opnieuw een kijkje op het weiland aan de Spaarndammerdijk. Daar troffen de agenten het nodige dierenleed aan. Ze troffen onder andere een dood varken en een dode pony aan en meerdere zwaar verwaarloosde dieren. Reden voor de politie om ongeveer veertig dieren van een droevig lot te redden en ze in beslag te nemen. De dieren worden elders ondergebracht.

 

 

 

 

 

 

 

Ponies Haarsteeg

Verwaarloosde paarden in een wei aan de Inlaagdijk in Haarsteeg zorgen voor veel onrust in de buurt. De dieren zien er volgens buurtbewoners slecht en vermagerd uit. Een merrie, die pas een veulen heeft gekregen, is overleden en lag dood in de wei.

De ophef is ontstaan door een filmpje dat woensdagmiddag op social media circuleerde. Op de beelden waren de paarden in de wei te zien en is ook te zien dat iemand met de auto het dode paard wegsleept. Waaraan het paard is overleden, is niet duidelijk.

Buurtbewoners zijn woedend. “Dit is gewoon verschrikkelijk. Die paarden zijn zo mager. Ze hebben niks te eten. Er liggen daar aardappels en die zijn hartstikke giftig voor die paarden. Waar ben je dan mee bezig?,” zegt een van hen.

‘Ze zitten op elkaar in hokjes’

Voor buurtbewoner Peter van den Berg is de maat nu echt vol. “Het liefst wil ik ze gewoon allemaal eruit halen en een goed adres geven. Dit kan gewoon niet.” Hij is duidelijk aangeslagen. De buurtbewoners trekken bij diverse instanties al langer aan de bel over de eigenaar van de dieren.

“We hebben al een paar keer 114 gebeld en een melding gedaan, maar er wordt niks gedaan. Hij komt er elke keer mee weg. Aan de Priemsteeg heeft hij ook wat hertjes en struisvogels die er slecht aan toe zijn. Ze zitten op elkaar in hokjes,” vertelt een buurtbewoner die anoniem wil blijven.

Ook doen verhalen over mishandelde honden de ronde. De buurtbewoners besloten gisteren om zelf actie te ondernemen. Ze kwamen met zo’n veertig mensen bij elkaar om verhaal te halen bij de eigenaar en om de paarden te voeren met hooi en water, aldus buurtbewoner Corina. De man zou met een stok hebben gedreigd. De politie kwam er uiteindelijk ook aan te pas, maar die haalde de dieren nog niet weg.

Onderzoek ingesteld

De politie laat weten de zorgen te delen van de personen die hun afkeur hebben uitgesproken. Er is een onderzoek ingesteld, in samenwerking met de dierenpolitie en de NVWA, die vandaag ook aanwezig was om de pony’s te bekijken.

Ook Annemieke van Straaten van Stichting Annemieke maakt zich hard voor de zaak. Volgens haar gaat de procedure veel te langzaam. “De overheid had eerder in actie moeten komen, want nu staan de pony’s hier nog steeds zonder eten en drinken. Er moeten duidelijke nieuwe wetten komen in Nederland.”

De NVWA constateert donderdagavond dat er geen sprake is van ernstige verwaarlozing. “De conditie van de dieren was goed”, twittert de Inspecteur Dierwelzijn. “De houder moet de leefomstandigheden van de dieren wel verbeteren, we zien erop toe dat dit gebeurt.”

 

Help onze stichting nu

Wij vangen paarden op, die tussen wal en schip dreigen te raken. Helpt o ons mee?