In december hebben we groep van Venlo mogen opvangen.

De groep van Venlo hebben we moeten kopen, vaak wordt er gedacht dat de verwaarloosde paarden die bij ons komen gratis zijn, helaas is dat niet waar.

De paarden van Venlo hebben jaren bij elkaar in een stal gestaan, met meerdere paarden in een stal voor 1 paard. Ik hoef jullie niet uit te leggen dat dit niet erg bevorderlijk is voor de mentale toestand van de paarden.De eigenaar heeft het voor elkaar gekregen, dat de paarden na inbeslagname drie keer terug gegeven zijn… ja jullie lezen het goed, drie keer terug gegeven. Dit is helaas mogelijk bij een bestuursrechtelijke maatregel. Deze maatregel is gestuurd op herstel van een situatie.

Maar goed nu over de groep van Venlo, we hebben best wel eens voor uitdagingen gestaan, maar de groep van Venlo heeft veel stress veroorzaakt binnen Paard Zoekt Baas. Normale zaken zoals het geven van een hoef en het omdoen van een halster was een bijna onmogelijke opgave, zonder dat je op je hoede moest zijn om een hoef te ontwijken.

De paarden waren bijna allemaal verknipt -de dierenarts en de hoefsmid durfden niet zonder sedatie de stal in- de hengst moest met 4 man gelopen worden met een hengsten ketting…..anders werd je het erf over gesleept. Het behandelen van een hoef moest met een praam aan het oor en op de neus en nog moest je met 4 man een hoef optillen en werd deze telkens uit je handen getrapt…dit waren de momenten waarbij ik wilde zeggen tegen het paard ‘werk alsjeblieft mee het is voor je eigen bestwil’, dit soort momenten voel je je verschrikkelijk onmachtig, je wilt de paarden helpen maar als ze niet meewerken is dat verschrikkelijk moeilijk.

Veel mensen zouden afhaken bij dit soort paarden, deze groep was een gevaar voor zichzelf en mensen…Als wij deze paarden niet op hadden gevangen, dan zou hun toekomst uitermate onzeker zijn. Nu zijn we meerdere maanden verder en het gaat een stuk beter met de groep, ze zijn weer paard geworden en lopen nu in de kudde tussen de andere paarden. 

Laatste hebben we een filmpje geplaatst dat we normaal een hoef uit konden krabben, dit was voor ons al een mega overwinning bij de groep uit Venlo. Een paard wat altijd probeerde je het licht uit de ogen te trappen, stond nu rustig en liet het allemaal gebeuren…dit zijn de momenten waar je het voor doet!

Het paard waar we ons nog een beetje zorgen over maken is Jagermeister, hij is altijd dekhengst geweest van de groep. We hebben hem wel geruind maar hij heeft nog steeds het karakter van een onstuimige hengst met weinig respect naar mensen. Het is al veel beter geworden maar met Jagermeister zijn we er nog niet. Dit gaat nog een kleine uitdaging worden….

Ik hoop dat ik middels de blog, jullie wat meer inzicht kan geven wie we zijn en wat we doen, Facebook is te vluchtig.

Ik wil graag in mijn eerste blog iedereen bedanken die ons werk mogelijk maakt door donaties en ik wil alle vrijwilligers bedanken die dagelijks ons helpen om de paarden die erg geleden hebben, te verzorgen. De overgang tussen vreugde en verdriet volgt zich in een razend tempo op, als we er niet in slagen om een paard te redden voelt dat voor alle vrijwilligers als een soort van falen……En is het afscheid mega zwaar en emotioneel. Voor deze paarden zijn we opgericht en zullen alles op alles zetten om er voor te zorgen dat deze paarden een 5 sterren huis gaan krijgen en weer weten dat mensen ook goed zijn en ze weer liefde en verzorging gaan krijgen! Dieren zijn afhankelijk van mensen.

Een dier heb je niet voor even, maar voor heel zijn leven

https://doneer.paardzoektbaas.nl

Lieve mensen bedankt voor het lezen van mijn eerste blog.

Groeten,

Henk ten Napel

Klik hier voor de vlog van de groep van Venlo