Het onderzoek
Het is nog steeds niet goed gesteld met het welzijn van Paarden op de markten. Vandaag hebben wij een bezoek gebracht op de markt in Goor.
Deze markt was de laatste tijd veel in het nieuws omdat de burgemeester de markt af wilde schaffen.

Er zijn tijdens de controle veel zaken aangetroffen die veranderd moeten worden om het welzijn te waarborgen.

Als eerste werd er door de dierenartsen enkel gecontroleerd op een snotneus het controleren van de paspoorten en chip nummers werdt niet gedaan, de dierenartsen waren voor 5 uur niet aanwezig en na 9 uur waren de betreffende dierenartsen ook weer naar huis. Er werden 7 paarden geweigerd door de dierenartsen. wij geloven niet dat de geweigerde paarden niet op de markt ter verkoop aangeboden zijn. Er was niemand de na 9 uur controleerde bij de toegang. Deze paarden zouden alsnog makkelijk op de markt gebracht ter verkoop aangeboden worden.

Er stonden ezels in de regen zonder beschutting en veel dieren stonden veel te kort aangebonden. Een handelaar die door te trappen paarden uit elkaar haalde. Dit soort handelaren zorgen voor een smet op de paardenhandel.

Er werd een procesverbaal uitgeschreven door de NVWA omdat bij een paard niet de juiste import papieren aanwezig waren. Al met al een slechte score voor de gemeente Goor!

Opstellen van landelijk protocol

Er is een brief verzonden aan de gemeente Goor om aanbevelingen te doen, hoe bepaalde handelaren geweerd kunnen gaan worden en het welzijn van de dieren op de markt sterk verbeterd kan gaan worden.

een paar van de hoofdpunten zijn:

van te voren registeren handelaren en paarden die op de markt gebracht worden- toegangs controle die het onmogelijk maakt paarden buiten de controle post op de markt te brengen-Niet maar aanbinden maar met een hek paarden scheiden van elkaar-voldoende ruwvoer en water en een niet gladde ondergrond- Handelaren weigeren als ze 1 keer de fout ingegaan zijn.

Wij eisen dat

Dat of de eisen van het gebruik maken van de paardenmarkten aangescherpt gaan worden en dat als de eisen niet aangescherpt gaan worden, de paardenmarkten niet meer gehouden zouden moeten worden. Telkens zijn er bepaalde lieden die het welzijn van de paarden niet nauw nemen. Deze mensen dienen geweerd te worden van de markten.

teken mee voor een beter welzijn paarden

Aanscherpen eisen paardenmarkten anders afschaffen

%uw handtekening%

You can add formatting using markdown syntax - read more


Ik eis dat de regels aangescherpt gaan worden en dat er minimale eisen gesteld gaan worden aan paardenmarkten in heel Nederland. Als dit niet mogelijk is om minimale welzijnseisen te waarborgen, is er naar mijn mening geen plek meer voor paardenmarkten in Nederland.
174 handtekeningen

Paardenmarkt Goor 2019