Meer verwaarloosde paarden eerste kwartaal 2020 dan 2019 heel jaar!

Hoi allemaal, 

Ja het gaat weer eens geen leuke blog worden, helaas…….

We hebben in het eerste kwartaal van 2020 meer verwaarloosde paarden mogen verwelkomen bij Paard Zoekt Baas dan in heel 2019! Dit is natuurlijk een ongekend dieptepunt in het bestaan van Paard Zoekt Baas.

De laatste tijd komen er veel paarden binnen, die op een of andere manier jaren opgesloten hebben gestaan, dit jaar al 4 gevallen, waarbij paarden het daglicht niet hebben gezien…..dit is wel bijzonder uitzonderlijke en ik vraag me ook af, hoe dit kan dat ineens al die paarden worden gevonden in achterafschuurtjes is dit een feit van onze klachten richting opsporende instanties of is dat gelegen aan oplettende burgers…dit is voor mij erg onduidelijk.

De paarden die jarenlang in hun eigen ontlasting hebben gestaan en die jaren eigenlijk geen omgang hebben gehad met mensen hebben een extreme achterstand in gezondheid toestand en hebben meestal een mentale klap gehad, het is voor ons een extreme uitdaging om deze paarden weer paard te laten worden.

Deze week kregen we weer twee merries binnen, die jaren in een schuurtje hebben gestaan met een shet. De shet is helaas ingeslapen die was helaas niet meer te redden. De twee merries zijn naar ons gekomen. Het viel ons op dat de oudere merrie uiers had, en er was geen veulen. Wij dachten aan ontsteking van de uiers. Wij hebben de 17 jarige merrie en de 7 jarige merrie goed in de gaten gehouden en wat bleek …..de 7 jarige merrie dronk nog bij de 17 jarige merrie….we keken onze ogen uit…een veulen van 7 jaar……ongelofelijk……Hoe lang zouden ze wel niet bij elkaar hebben gestaan in dat schuurtje…..We hebben best veel vreemde zaken meegemaakt, maar een veulen van 7 jaar dat spant toch echt de kroon..en wel een drinkent veulen van 7 jaar.

Neem nu onze Zaza,

zZij heeft jaren lang aan een touw aangebonden gestaan is een soort van Stand, We mochten haar opvangen, via de dierenpolitie waarvoor dank! Zaza had zulke lange hoeven dat ze er amper op kon staan en niet zo getransporteerd kon worden naar Paard Zoekt Baas. Ik heb nog nooit zo een vriendelijke shet meegemaakt….echt waar…Mensen die mij kennen, weten dat ik niet zoveel op heb met shets….maar Zaza wat een schat. 

KLIK HIER VOOR HET FILMPJE

De eerste keer na aankomst, heb ik haar laten rennen in de bak, ze was blij en ging volledig uit de plaat vergelijkbaar met koeien die weer voor het eerst op het land kwamen naar een lange tijd in de stal.

Dit deed me zoveel goed, dat een shet zo kon genieten van het rennen en uit de “plaat” gaan, na jarenlang aan een touwtje te hebben gestaan 

We wisten dat ze veel pijn had omdat ze veel lag, ze kreeg medicijnen die bleken aan te slaan, een paar weken later kon ze niet meer in de benen komen en bleef ze liggen, we hebben de dierenarts gebeld en deze gaf aan dat we direct konden komen. We hebben met 5 vrijwilligers Zaza in de benen geholpen en begeleid naar de vrachtwagen. 

Het ging mega slecht met haar en we wisten dat dit misschien wel eens het moment zou kunnen zijn dat we haar moesten laten gaan. De aanwezige vrijwilligers hebben op dat moment afscheid van haar genomen, ieder op zijn/haar eigen manier iedereen was erg verdrietig, dit zijn toch de momenten die je liever niet hoopt mee te maken…maar helaas dit hoort bij het werk. zoals veel mensen altijd schrijven op facebook ‘houden van is ook loslaten’ terwijl dit altijd erg lastig is. Maar we weten we moeten niet egoïstisch zijn , alleen maar voor ons eigen gevoel en niet deze zware beslissing te hoeven te nemen….

De dierenarts heeft de hoeven van Zaza onderzocht en gaf aan dat door het jarenlang staan in de ontlasting en urine dat de hoeven zo verschrikkelijk aangetast waren, dat zij meerdere jaren moest revalideren en dat dit niet gepaard kon gaan zonder pijn. Wij hebben besloten om haar in te laten slapen, zodat zij geen pijn meer had, een loodzware beslissing, maar wel de enige juiste!

Zaza het gaat je goed…Je was toch wel mijn favoriete shetlander! Jammer dat we je niet hebben kunnen helpen aan een nieuw liefdevol tehuis waar je recht op had na dat ellendige leven!

Lieve mensen wil ook positief afsluiten omdat er ook veel mooie kanten aan ons “werk” zit, paarden die het wel redden en die we wel een nieuw goed tehuis kunnen geven. Dit is allemaal mogelijk door jullie, die ons maandelijks ondersteunen.

Mocht u ook maand donateur willen worden, KLIK HIER en doneer veilig zodat wij meer verwaarloosde paarden op kunnen vangen. Als u maand donateur wordt ontvangt u een Dankjewelbox. 

Als u maand donateur bent geworden stuurt u mij een mail naar henk@paardzoektbaas.nl  en wij versturen u de Dankjewelbox.

Met vriendelijke groet,

Henk ten Napel

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *