Redders van paarden van de slacht gaan de fout in.

Deze week kregen we weer een melding, van goedbedoelde particulieren die paarden en pony’s van de slacht redden. Op een klein stukje land, zonder gras en beschutting, worden meerdere pony’s gehouden, voor de winter stonden er ook enkele paarden. Over het lot van de paarden kan de melder niets zeggen.

Je ziet regelmatig dat goed bedoelde initiatieven volledig uit de hand lopen met extra leed van dieren tot gevolg. Er zijn veel mensen op de wereld die een “te groot” hart hebben voor dieren.

Ook hier zie je dat weer, mensen die paarden opvangen en eventueel redden van de slacht. Ik vind dit een zeer nobel streven, alleen je moet dan wel de financiële middelen hebben om dit te doen.

We zien dit zelf ook, dat als je dieren opneemt die jaren lang in hun eigen uitwerpselen hebben gestaan, deze dieren hebben best wel veel problemen, lichamelijk en geestelijk die opgelost moeten gaan worden. De grootste kostenpost is de dierenarts, maar dat hoef ik niemand uit te leggen. Wij hebben de groep van de kapschuur in Chaam onder onze hoede genomen. De paarden hebben al meer dan 7000 euro aan dierenarts kosten gekost, en we zijn er nog steeds niet, er staat een operatie gepland en een opname in Utrecht binnenkort zal dit gedeeld worden via facebook om welke paarden het gaat.

Dat betekend dat de groep uit de kapschuur( paarden uit Chaam, december 2019) aan het einde van de maand 10.000 euro heeft gekost aan dierenarts kosten. Soms vragen mensen zich af waarom we regelmatig vragen om donaties. Het antwoord is heel duidelijk! Zonder de bijdragen hadden we de paarden van de kapschuur eerder moeten laten gaan…..wegens gebrek aan baten…. Maar zoals de meesten van jullie die ons volgen, zetten wij alles op alles om deze dieren te helpen en hun proberen leuke laatste jaren als paard te bezorgen. De paarden van de kapschuur hebben 2 maal 6 jaar in hun eigen ontlasting gestaan en dit ook gegeten. Deze dieren hebben het daglicht NOOIT gezien. Sommigen zijn ook in de stront geboren.

Wij wisten bij het opnemen van de groep, dat deze groep extreem veel geld zouden gaan kosten. De dieren hebben jarenlang alleen maar gestaan en niet kunnen lopen, verzwakte spieren, vergroeide hoeven, emotioneel in de knoei en laat ik zo even nog maar doorgaan. Als wij de paarden niet hadden opgenomen, waren ze in de handel terecht gekomen…tja.. en dan op transport naar hun laatste rustplaats ergens in Midden Amerika waar ze zouden wachten op hun einde….

De melding die wij hebben ontvangen gaat ook weer over een goed bedoelt initiatief, wat dieren red van de slacht, alleen ik vraag mij dan hardop af of de dieren niet beter af zouden zijn bij de slacht en een snelle dood zouden hebben, in plaats van langdurig uitgehongerd te worden en geen medische verzorging.

 

Ook bij deze melding is de overheid regelmatig in kennis gesteld van het dierenleed. Ook hier kwamen ze met hun interventie beleid bestuursrechtelijk (waarschuwen, waarschuwen, waarschuwen en sturen op herstel maatregelen). Dit beleid veroorzaakt meer dierenleed en gaat in mijn ogen veel te lang door, soms jaren lang.

We gaan maar weer eens een beetje zachte druk zetten op de NVWA en de LID om nu toch maar eens “door te pakken” en we hebben de kwestie ook aangekaart bij de Dierenpolitie deze maakt gebruik van het strafrecht en kunnen harder en sneller doorpakken als ze willen. Ook zullen wij verzoeken tot openbaarheid indienen bij de NVWA om te onderzoeken hoe lang ze al van deze kwestie afwisten. Waren ze hiervan op de hoogte, dan zullen we de politie ook verzoeken om deze zaak in de aangifte op te nemen tegen de directeur van de NVWA die het beleid bepaald.

Ik heb namelijk een tijd geleden aangifte gedaan tegen de directeur van de NVWA wegens het niet helpen van paarden in nood.

Lieve paardenvrienden, natuurlijk heb ik jullie hulp nodig en onderteken de petitie, dat er sneller ingegrepen moet worden bij het leed van paarden.

Mocht u de opvang paarden financieel willen onderstenen dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Wij houden u op facebook op de hoogte van de vorderingen in deze zaak. Het droevige is wel, dat wij van Paard Zoekt Baas nu niet alleen verwaarloosde paarden op moeten vangen, maar dat wij ook tegen de overheid moeten strijden om ervoor te zorgen dat het niet te lang gaat duren voordat de paarden uit de benarde situatie wordt bevrijd. Er zijn nog veel meer paarden die in achteraf schuurtjes staan……. Wij hebben nu al meer verwaarloosde paarden opgevangen in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte van het hele jaar 2019…

Mocht u maand donateur worden voor 5 euro per maand, dan ontvangt u een welkomsbox. graag dan een mail verzenden naar henk@paardzoektbaas.nl 

Ik wil afsluiten met, dat ik super blij ben dat veel mensen ons ondersteunen met het werk wat we doen. Ik moet wel toegeven, dat er soms wel zaken verbeterd zouden kunnen worden, maar goed….herkenning is de weg naar de verbetering! En wij leren iedere dag bij in de opvang!

Met vriendelijke groet,

Henk ten Napel

Published by

One thought on “Redders van paarden van de slacht gaan de fout in.

  1. Hulde Henk, Calijn en het hele PZB vrijwilligers team, de nimmer aflatende zorg van jullie dierenarts Arthur, de vriendelijke hoefsmid, chiropraktors en osteopaten, de paardenvoer/ supplementen branches en iedereen die PZB allemaal mogelijk maken. De kapschuur paarden zijn werkelijk jullie allergrootste project ever, en kijk ze eens paard zijn geworden, een paar iets eerder ( Haely) dan de rest. Als de,e allemaal zijn opgeknapt, geopereerd ect. en dan geadopteerd kunnen worden dan krijgen jullie weer ruimte om anderen een goed 2e, 3e, 4e….leven te gunnen. Ook hulde voor de mensen die hun paarden afstaan aan PZB zodat ze NOOIT in het verkoop cirquit zullen komen en enkel het allerbeste voor ze wensen. Dat is een prachtig paarden- mens compliment naar het concept PZB. Je hebt twee soorten paarden mensen, èn mensen met paarden. In die laatste categorie komen de meeste misstanden voort, door verwaarlozing, onkunde, hebzucht ect., mensen die paarden en pony’s houden en absoluut onkundig en/ of wreed zijn uit winstbejag.

    Kudo’s Stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren en PZB

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *