Paardenleed alleen een papieren tijger?

Paardenleed niet alleen een papieren tijger!

Beste vrienden van Paard Zoekt Baas,

Ik ben super blij met alle steun die we hebben ontvangen door het delen en en reageren op het bericht van de dode pony in Haarsteeg. 

De reacties hebben veel los gemaakt, de hele buurt liep uit en er sprongen mensen in de auto om naar de betreffende wei te gaan. Toen ik het filmpje zag ben ik gelijk aan het bellen en appen gegaan om een einde te maken aan deze zaak.

Het leek wel een ”project X” effect. Voor de mensen die niet weten wat dat is, er was een oproepje op sociaal media voor een uitnodiging van een feestje bij iemand thuis. Bijna heel Nederland sprong in de auto en ging naar het feestje voor gratis drank. De politie moest er aan te pas komen om te zorgen dat niet een massale toeloop kwam van mensen naar het woon adres. 

De betreffende mensen zijn al veel langer bekend, ze fokken en verhandelen ook honden waarbij ook veel meldingen zijn gedaan over slechte huisvesting, zieke honden en diefstal van honden. Sjaak B is al meerdere jaren bezig met zijn praktijken en is dus een veelpleger! 

Dus het gaat tijd worden voor een houdverbod van dieren. Ik ga me daar persoonlijk voor inzetten via de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, waar ik voorzitter van ben.

Bij de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren hebben we ook een meldlijn dierenleed. Wij verzamelen alle meldingen en kijken welke actie ondernomen kan gaan worden. Heeft u meer bewijzen tegen Sjaak B, of heeft u andere meldingen van dierenleed meldt deze zodat wij druk kunnen blijven zetten bij de  handhavende diensten. Het uiteindelijke doel is dat dit heerschap gaat stoppen! Alle meldingen worden vertrouwelijk behandeld.

We krijgen heel vaak meldingen over het niet goed verzorgen/verwaarlozen van paarden, je hoort vaak, dat mensen al jaren meldingen doen, er komen wel handhavers dan krijgen de mensen een waarschuwing, gaat het een tijdje beter, gaat het weer mis, weer melding maken, etc. etc. dat heet interventie beleid de Lid en de NVWA doen dat, de dierenpolitie daarentegen handelt vaak vanuit strafrecht en pakken vaker door (afhankelijk van de regio). Ook de communicatie is uitermate slecht de diensten weten niet wat ze doen en schuiven de hete aardappel door!

Hierover heb ik al meerdere keren contact gehad met de betreffende diensten.

Nu in Carolien tijd, Wil het andere C woord niet meer noemen, daarom Carolien, zie je dat bepaalde zaken meer aandacht krijgen en niet verzanden in alleen maar praten, praten…Ik heb het nog nooit meegemaakt dat de politie een persbericht uitzend, naar aanleiding van dierenleed.Dit is redelijk uniek! Dit betekend dat ook eindelijk bij de politie en andere handhavende diensten en de overheid nu echt weten dat de maat vol is en dat dierenleed aangepakt moet gaan worden. Misschien zou het nu wel het omslag punt zijn, en er een verandering gaat plaatsvinden.

Bij Paard Zoekt Baas zijn er de eerste 4 maanden meer verwaarloosde paarden verzorgt ten opzichte van het hele jaar 2019! Dat betekend een aanzienlijke toename, ik weet niet of dit komt dat de handhavende diensten sneller doorpakken of dat er veel meer leed is, hoe dan ook de toenamen van de aantallen baart mij natuurlijk wel grote zorgen! Ik als minister van financiën moet natuurlijk iedere maand weer de centen zien bij elkaar te sprokkelen, vorig jaar was dat € 110.000 dat is een behoorlijk bedrag! 

Maar dankzij alle steun die u heeft gegeven is dit nog steeds mogelijk. Ik zou niet graag willen dat we nee moeten zeggen tegen verwaarloosde paarden omdat deze dieren veeeellllll meer kosten dan een niet verwaarloosd paarden. Hotspot ( 1 van de paarden van de kapschuur Chaam) heeft al meer dan € 3600 aan dierenarts kosten gekost en het gaat nog steeds erg slecht met hem, hij blijft maar afvallen. We hadden op facebook gezet dat we het nog 3 weken aan wilden kijken met de medicijnen die hij nu heeft of dat gaat lukken en dat we hem daarna zouden in laten slapen. Daar zijn veel negatieve reacties op gekomen, er zijn enkele donateurs van ons die gevraagd hebben om te kijken wat er nog mogelijk was en dat zij wel een stukje van de kosten bij zouden gaan dragen. We hebben het met de dierenarts overlegd….we hebben besloten om Hotspot naar Utrecht te gaan brengen, zodat ze daar nog een keer kunnen kijken of onze dierenarts niets over het hoofd heeft gezien.

De paarden van de kapschuur hebben extreem veel kosten gehad, omdat ze schijnbaar alleen hun eigen ontlasting hebben gegeten in al de jaren dat ze opgesloten hebben gestaan in de donkere stal met meters stront onder zich. De totale kosten zouden bij benadering wel € 12.000 euro kunnen zijn…….Maar goed als wij A zeggen moeten we ook B zeggen……Het doet me goed al die lieve berichten en mensen die geld willen geven voor deze groep dieren, die anders zeker als ze niet bij ons terecht zouden kunnen naar de handel waren gegaan…..tja…en dan….denk niet dat een handelaar €12.000 wil investeren in paarden die zo slecht zijn voor de handel! het transport naar het buitenland waar ze uiteindelijk zouden moeten wachten op de slacht, ja deze beelden kennen we allemaal wel….Dan maar bij Paard Zoekt Baas en als het echt niet meer wil, dan in laten vredig in laten slapen.

Beste mensen, ik wil afsluitende jullie te bedanken voor alle steun, lieve berichtjes .

Groeten Henk ten Napel

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *