Wat een ellende met het welzijn van paarden!

Beste vrienden,

Deze blog gaat over de missers van de overheid als het gaat om het welzijn van paarden en andere dieren. Als voorzitter van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, heb ik in de 20 jaar dat ik opkom voor het welzijn van de dieren al veel ellende gezien. Van een dame met een te groot hart voor dieren, die 30 honden, 25 katten en heel veel vogels in een klein huisje had, de buurt moest de dame eten bezorgen omdat zij gen geld meer was voor eten. Er waren diensten die daar kwamen, maar deden eigenlijk niets.

Ik ben ook persoonlijk betrokken geweest bij een onderzoek waar een jongen een katje pakte en hem vast bond aan de spoorrails met een kabelslot en op afstandje keek hoe de kat aan flarden werd gereden door de aanstormende trein. En een zaak waar jongeren voetbalde met een konijn terwijl een 5 jarige jongen toe moest kijken…..En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan! Ellende alom.

Sinds een tijdje hebben wij het initiatief Paard  Zoekt Baas zoals jullie weten, daar zien we ook veel dierenleed waarvan iedereen denkt dat dat niet mogelijk is in Nederland. 

Iedereen vraagt zich af hoe het mogelijk is dat dieren zo ernstig vermagerd binnen komen bij Paard Zoekt Baas en dat er paarden worden gevonden  in een oude schuur die meer dan 7 jaar in hun eigen uitwerpselen hebben gestaan. 

En hoe het mogelijk is dat er in een schuur in Emst dode pony’s zijn gevonden en dat slechts 1 pony het overleeft heeft, omdat deze waarschijnlijk sinds december 2019 buitenstond omdat de persoon in kwestie deze pony niet heeft kunnen vangen en opsluiten.

Steeds vaker bereiken ons berichten dat instellingen op de hoogte waren van schrijnende situaties, dit is natuurlijk een uiterst kwalijke zaak. Het kan naar mijn mening niet zo zijn dat paarden sterven van honger of jarenlang in hun eigen stront staan. Laats kregen we de mededeling dat door de Corona crisis de handhaving “ op een laag pitje stond “.

Ik ga hoe dan ook dit verder onderzoeken en er voor zorgen dat er verandering gaat komen in deze situatie. Ik realiseer me dat dit een uiterst lastige taak is, dit omdat we aan de ene zijde samenwerking hebben met verschillende handhavende/overheids diensten en aan de andere zijde ik ze aan moet gaan klagen. Het gaat dus balanceren worden op een koord wat boven een ravijn hangt, maar dit is ook een taak van Paard Zoekt Baas als paardenwelzijn verbeterd kan worden, moet daar actie op ondernomen worden.

Anders kunnen we beter stoppen, er is altijd veel werk om zwaar verwaarloosde paarden ”op te lappen” wij zouden het liever zien dat het niet zover zou komen!

Als eerste staat er een gesprek gepland met de NVWA, wij zullen dit gesprek open en eerlijk ingaan om  te luisteren naar hun verhaal betreffende handhaving en het vervolg traject. Tijdens dit gesprek kan ik zelf aangeven, wat er naar mijn mening mis is met de wijze van handhaving nu en hoe er een beter welzijn gerealiseerd kan gaan worden. En ik zal de betreffende instellingen duidelijk maken dat indien het welzijn van de paarden niet verbeterd gaat worden er acties op gaan volgen.

Mocht het zo zijn dat de gesprekken resulteren dat de betreffende instanties niet meer met ons zouden willen samenwerken, dan moet het maar! Maar als welzijn van dieren verbeterd moet gaan worden gaan we de confrontatie niet uit de weg. Ik kan persoonlijk niet leven met het idee dat veel dierenleed te voorkomen is en dat ik dit niet bespreekbaar zou maken of actie zou ondernemen.

Mensen die mij een beetje kennen, ik ben de persoon die jaren achter de beul van Twente heeft aangejaagd, dit resulteerde als dank door de overheid een peil-zender onder de auto en een telefoon tap! En de verdenking dat ik jaren lang de paarden aan het verminken was met een mes!

Ik hoop van harte dat de overheids instanties iets doen met het aanstaande gesprek. Het zijn niet de mensen van de betreffende organisaties maar meer het systeem waar ik tegen vecht, soms is het lastig voor betreffende medewerkers om deze twee zaken te scheiden en zien ze het als een persoonlijke aanval. Het gaat mij niet om de poppetjes maar om het beleid waar ik tegen stijd.

Help mee en teken de petitie laat de overheid beter toezien op het welzijn van paarden en ingrijpen!

Ik ga jullie zeker op de hoogte houden betreffende gesprekken.

Met vriendelijke groet,

Henk ten Napel

Maak ons groot en wordt donateur zodat we een vuist kunnen maken tegen dierenleed. Niet alleen door verzorging van paarden, maar ook door het voeren van rechtszaken! Elke stem telt.

Published by

3 thoughts on “Wat een ellende met het welzijn van paarden!

  1. Afgelopen week kwam de politie aan de deur bij mijn zoon met een jong konijntje voor de deur. Het konijntje was niet alleen, zijn vriendjw lag doodgereden op de weg. Of het konijntje van mijn zoon was vroeg de politie. Nee dus. Ze namen het konijntje mee en gingen weer. Mijn zoon in de veronderstelling dat ze het mee namen naar het asiel of zo. Vervolgens komt er een half uur later in de buurt app een berichtje of iemand weet van wie het konijntje is dat langs de weg bij zijn dode vriendje zit… Ja zeker, de politie heeft het diertje, wat duidelijk een huiskonijntje was, gewoon terug langs de weg gezet.
    Ik heb ook wel eens melding gedaan van zeer ondervoedde magere paarden in de volle zon (hittegolf vorig jaar) zonder eten en naderhand gevraagd wat ermee gedaan is. Maar ze vonden de paarden er prima uit zien….
    Of ik meldde een groep geiten zonder eten en drinken maar de politie wilde er niet heen want de man was nogal gevaarlijk (moord en net vrij uit detentie).
    Nee, de overheid heeft mijn vertrouwen hierin ook niet…😢

  2. Henk, ik wens je heel veel sterkte. Ik heb echter de afgelopen jaren de strijd van Cynthia & Annemieke gevolgd rond het ernstig dierenleed van paarden in zorg van de Nederlandse overheid en daarbij blijkt dat het een corrupte en politieke bende is, waar bovenal geldelijk belang speelt. Vriendjes-politiek, NVWA die gewoon niet reageert, provincie die het gesprek niet aangaat en bij verzoeken tot openbaarheid van bestuur alles zwart kalkt. Milieu delicten en omkoperij, rechters die er hun handen niet aan durven branden. Geen ellendige tak van sport die ik in deze strijd niet herhaaldelijk heb zien passeren. Tot aan Spanje en Rusland toe. Mijn vertrouwen in democratie en rechten van de burger is hiermee om zeep geholpen. Ik wens je alle wijsheid om dit (levens-)werk aan te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *