De mensen zijn grote dierenbeulen

Lieve dierenvrienden,

Jullie zullen wel weer gaan zeggen, waar heeft de henk het nu weer over!

Na de laatste gebeurtenis van het inslapen van Donna en het inslapen van onze hond Sem wilde ik toch maar weer eens in de pen klimmen om weer wat zaken van mij af te schrijven.

Sem was een Hollandse herder, ik had juist voor het ras gekozen omdat er geen heup problemen bij het ras voorkwamen……helaas…..helaas…..
Hadden wij het geluk een maatje in huis te nemen die op de leeftijd van twee jaar al last had van Spondilose (vergroeiing in de rugwervels) Hij kon amper normaal rennen en leek wel op een stijve plank, terwijl hij nog maar twee jaar was. Klagen bij de fokker had geen zin, de hond kon wel terug…..Ja ja terug? we praten hier niet over een wasmachine maar over een gezinslid!!

Een paar jaar later bleek hij ernstige HD te hebben, na een weekje Zandvoort kon hij amper nog lopen, daar een dierenarts opgezocht en na het maken van foto’s bleek onze Sem ook zwaar HD te hebben…Weer de fokker gebeld, jullie kennen het antwoord al:” doe hem maar terug”.

Dit jaar natuurlijk weer Horse Event, wij gingen weer naar Zandvoort voordat we konden opbouwen om alvast een paar dagen te genieten van het strand en de honden, voor diegene die ons volgen weten dat we een jaar geleden een pup hebben gekocht met de naam Dex.

Sem en Dex lekker mee naar Zandvoort daar lekker ravotten op het strand. Had nog ruzie met een man die schijnbaar het spelen van de beide honden niet waardeerde omdat ook zijn hond naar Dex en Sem rende en het ravotten doorging, maar nu dan met 3 honden.
De man gooide zijn riem naar Sem, jullie kennen dat wel zo een rol riem die langer en korter kan. Ik was behoorlijk kwart en schold tegen de Duitse man dat als hij niet wilde dat zijn hond met andere honden wilde spelen hij hem aan de lijn moest doen. Of dat ik anders wel even zijn lijntje zou gaan gooien maar dan op hem…( nee lieve vrienden ben niet agressief maar kan slecht tegen mensen die dieren pijn doen).

Maar goed Sem en Dex waren aan het ravotten geweest en Sem bloede ernstig uit zijn neus, wij dachten dat het een glip was in zijn neus, het bloeden stopte en de donderdag ochtend voor dat we weer naar Horse Event gingen om op te bouwen lag er in het huis zoveel bloed, dat geloof je niet! Ik gelijk de dierenarts opgebeld en ik kon gelijk komen. Bij de dierenarts aangekomen trok Sem een spoor van bloed, de auto zat er ook helemaal onder!

Bij de dierenarts aangekomen spoot werkelijk het bloed eruit, het zat op de muren en op de grond lagen grote plassen bloed. De dierenarts kwam in het onderzoek kamertje hij keek mij aan en zei gelijk :”hier kunnen we niets meer mee” hij keek nog met een lampje in zijn neus…..Sem raakte in paniek en begon alleen maar harder te bloeden….Ik zat daar tegen de muur en wist dat het einde voor ons maatje nabij gekomen was…Dit had ik nooit verwacht…Het bleek dat hij een tumor had in zijn hoofd en deze was geknapt en een slagader kwam daardoor bloot te liggen….

We hebben Sem gelijk in laten slapen hoefde er geen seconde over na te denken….foto in de collega app gezet zodat iedereen het gelijk wist. De dierenarts zette de eerste spuit, Sem ging slapen, na de tweede spuit stopte zijn hart te kloppen. Ik ging naar huis het alleen een halsband….

Er zijn te veel dieren het slachtoffer van mensen neem nu buldoggen die geen neus hebben en bijna stikken, honden met een te kleine hersenpan waardoor er te veel druk op de ogen komt en de ogen er uit lijken te ploppen.

Nu ook onze Donna, zij is helaas ook slachtoffer geworden van slechte verzorging van mensen. Toen ze bij ons kwam was ze uit een situatie gehaald waarin ze een langere tijd tot aan de knieën in de stront stond, daardoor zijn haar hoeven ernstig aangetast. Wij hebben een jaar met z’n allen geprobeerd om er voor te zorgen dat de hoefkanker zou gaan genezen aan haar 3 hoeven.

Een tijd lang leek het beter te gaan, maar helaas kwam hier de kanker weer terug alleen nog maar heftiger en Donna kon bijna niet meer lopen van de pijn.
Er is toen besloten om afscheid te gaan nemen en haar na het weekeinde in te laten slapen….

Beste lieve vrienden, ik kan jullie wel vertellen ook al doe je dit ‘werk’ al 5 jaar met veel plezier, dit soort momenten toch altijd verschrikkelijk zijn en geloof me dat als er een dag aanbreekt dat het inslapen van een dier me niets meer doet ik ga stoppen met dit werk!

Ik zie ook bij de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren dat vaak dieren het slachtoffer worden van het toedoen van mensen, terwijl dieren onze volledige zorg nodig hebben! En dieren zonder onze zorg niet zouden overleven (praat over huisdieren) en vaak als mens maken we er een zooitje van!

Je ziet vaak dat het inslapen van een dier gerekt wordt, maar je moet je dan altijd afvragen voor wie je dat eigenlijk doet,……… voor jezelf? of voor het welzijn van het dier……

Ik zal maar geen foto’s plaatsen van dat Sem net is ingeslapen, hij lag er vredig bij alleen om hem heen lagen grote plassen bloed dit zou wel eens als schokkend ervaren kunnen worden…en dit zien natuurlijk ook kinderen…, anders gaat daar weer een discussie over krijgen, zo werkt nu eenmaal social media….grote volksstammen kijken naar 112 weekeinde om te gluren of ze geen dode bebloede mensen zien. Ik heb mijn kinderen geleerd dat ook de dood van een huisdier bij het leven hoort, zodat ze straks beter een grote klap kunnen verwerken als ze een dierbare zouden moeten missen op een jongere leeftijd, zoals een vader of een moeder….

Facebook, tja als je ziet wat iedereen er persoonlijk op zet….ongelofelijk delen alles met iedereen….maar foto’s van een net ingeslapen dier, gaat de discussie weer los…
terwijl de dood nu ook eenmaal bij het leven hoort, er is geen leven zonder de dood. De dood is onlosmakelijk verbonden aan het leven en niemand ontsnapt daaraan..

Bij de stichting hebben wij een tijdje een voorlichting boekje gehad hoe je tips aan ouders mee kon geven hoe ze moeten handelen met kinderen als een dier ingeslapen zou gaan worden, maar geloof me kinderen doen daar minder bekrompen over als ouderen…Kinderen hebben een eigen manier om dit verlies te verwerken en gaan er luchtiger mee om zoals het nemen van een pootafdruk in klei of andere zaken al een tekening maken voor het konijn en die mee begraven of een soort steen beschilderen als een soort van grafsteen..

Lieve mensen laat iedereen haar/zijn verdriet verwerken op zijn of haar manier!
Donna en Sem het gaat jullie goed waar jullie ook zijn, jullie hebben in ieder geval geen pijn meer, ook al gaat er geen dag voorbij dat ik aan jullie denk of het over jullie heb…..Jullie waren lang een deel van het gezin.

Met diervriendelijke groeten,

Henk ten Napel

Published by

8 thoughts on “De mensen zijn grote dierenbeulen

 1. Ik vind dat jullie heel goed met de dieren omgaan. Ik heb heel veel respect voor jullie wat jullie doen voor de paarden en andere dieren.
  Heel heel veel sterkte de komende tijd met het verlies Sem en Donna. Het is nooit leuk om een gezinslid ( husdier / paard )in te laten slapen.

 2. Ik begrijp het allemaal heel goed we hebben voor 2jr terug plotseling onze hond moeten verliezen was pas 4jr oud en andere zijn hem voor gegaan zelfs mijn eigen paard vd een op de andere dag in moeten laten slapen en er geen dag zelfs geen minuut dat ik aan ze denk. Sterkte met het verlies van deze 2 kanjers ?❤

 3. Respect voor al het werk wat jullie doen en zeker respect voor jullie visie qua dierverwaarlosing, ik ken jullie wel niet zo goed maar weet wel wat voor passie en liefde jullie voor (verwaarloosde)dieren hebben.
  Sterkte met het verlies.

 4. Mooi geschreven Henk. En zo is het ook. De dood hoort bij het leven. Maar dieren verwaarlozen of mishandelen dat moet aangepakt worden. Ik hoop dat jullie nog jaren doorgaan met jullie geweldige inzet voor de dieren in nood.

 5. Beste Henk/ PZB,

  Wat ontzettend naar wat er is gebeurt, ik wens jullie veel sterkte met het verwerken.

  Ach Donna, dus toch, het wilde maar niet goedkomen met haar hoeven en gedwongen apart en droog te staan is ook niet paardwaardig. Laten inslapen is altijd moeilijk, ik heb er genoeg een enkeltje “Regenboog Brug” bezorgd, vaak is dat het meest humane dus eerlijke naar het dier.
  Laten gaan is de hoogste vorm van Liefde, ook voor dieren.

  Veel sterkte!

 6. Het inslapen van een dier is nooit leuk heb een paar maanden geleden een paard moeten laten gaan Twa ze wel niet van mij maar toch was 42 jaar oud ik rijd op paard en kan daar enorm van genieten ondanks ik ze niet kan zien omdat ik blind ben heb ik een heel goeie band met de paarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *