Een lantaarnpaal heeft meer rechten dan een paard

Een lantaarnpaal heeft meer rechten dan een paard

Lieve paardenvrienden, jullie kennen mij als iemand die niet meteen met de deur in huis valt, maar als iemand die iets meer “nuance” in zijn bewoording heeft. 

Er moet me echt iets van het hart. Ik maak me grote zorgen om het welzijn van de paarden in Nederland. Echt hele grote zorgen. 

De overheid heeft besloten om “mensen” die paarden verwaarlozen niet meer aan te pakken, de overheids instanties zijn bang en laf geworden!

Ik ben nu al meer dan een jaar bezig om te onderzoeken of bij melding van verwaarlozing wel opgetreden wordt als er een melding is gemaakt. Tot mijn grote verbazing is dit helaas niet het geval. Gesprekken met leidinggevenden van verschillende overheidsorganisaties leverde het beeld op van laffe organisaties, die bang zijn om nog meer rechtszaken te verliezen……

Ik zal jullie eerste uitleggen op welke twee manieren er dieren inbeslag/bewaring kunnen worden genomen:

1 het strafrecht, het strafrecht werkt heeft erg snel. Mensen die dieren niet goed verzorgen krijgen een waarschuwing met een tijdstip van herstel. Na dit tijdstip komt de politie en is er niets gedaan gaan ze over tot inbeslagname. Het paard wordt ondergebracht op een speciale locatie en nog voordat de rechtszaak is geweest wordt het paard verkocht……Mocht je de rechtszaak winnen dan kun je een vervangende waarde krijgen voor het paard.

2 Bestuursrechtelijk, dit is een trage manier van werken die eigenlijk zoveel mogelijk op “herstel” aanstuurt. Begrijp me goed, ik ben de laatste die vind dat mensen niet een kans moeten krijgen om iets aan de situatie te doen en het welzijn van de paarden te verbeteren. Ik heb enkele jaren geleden gepleit voor dit systeem, omdat het namelijk beter is om een paard te laten staan in plaats van dat je er mee gaat slepen.

Maar nu is helaas het systeem doorgeslagen naar “pappen en nathouden” . Tijdens een gesprek met iemand die toezicht moet houden op het welzijn van de dieren, heeft deze mij aangegeven dat als iemand naar hun mening te veel koeien heeft, de betreffende agrariër geadviseerd word om de koeien te gaan verkopen. Dit gebeurd dan ook, alleen koopt de betreffende agrariër, als de controlerende instantie zijn hielen heeft gelicht de koeien weer terug…….tja……kun je beter niet meer controleren, scheelt veel geld voor de belastingbetaler!

De reden van deze houding is dat de overheid te veel rechtszaken heeft verloren omdat ze de dossiers niet op orde hadden. Ze zijn bang geworden en kijken liever weg bij dierenleed inplaats van dat ze echt optreden. Dit is mij in verschillende gesprekken met een leidinggevende binnen de handhaving bevestigd.

Een lantaarnpaal heeft meer rechten dan een paard of een ander dier. Als je tegen een lantaarnpaal aantrapt of deze beschadigd krijg je gelijk te maken met de sterke arm van de wet. Je weet wel die mensen met die felgele jasjes waarop politie staat. Je krijgt een procesverbaal aan je broek wegens vernieling. Maar als je een paard slecht verzorgt, of je “vernield” een paard dan valt het allemaal wel mee.

De paarden die inbeslag zijn genomen zijn gedaan op grond van het strafrecht. Bestuursrechtelijk zijn er in een jaar tijd niet 1 paard in bewaring genomen. Je zou haast denken dat er geen verwaarlozing onder paarden bestaat. Maar geloof me verwaarlozing van paarden komt regelmatig voor. Het duurt soms alleen 5 jaar voordat er tegen opgetreden gaat worden…belachelijk! De overheid verliest haar tanden en lijkt alleen nog maar een organisatie die alleen nog maar aan het blaffen is maar die niet meer kan en durft door te bijten bij constatering van verwaarlozing van paarden.

Het gaat dit jaar zeker een speerpunt worden als actie van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren om dit te onderzoeken en verandering te brengen in deze belachelijke situatie. Mensen die paarden verwaarlozen kunnen jaren hun gang blijven gaan. Het bestuurlijke traject is failliet. Het wordt eens tijd dat ze daar mee gaan stoppen of aanpassen naar twee maal een waarschuwing en de derde keer ben je je dieren kwijt en mag je minimaal 10 jaar geen dieren meer houden!

Je hoort vaak dat meldingen gedaan worden en dat er niets mee gedaan wordt door de instanties die het welzijn van de dieren zouden moeten controleren. Blijf vooral melding maken, maar meld het ook bij ons zodat we er “boven op” kunnen zitten en de handhavende instanties het vuur aan de schenen kunnen leggen. Het is toch belachelijk dat een lantaarnpaal meer rechten heeft dan een dier!!!! Het meest vreemde is dat er in 2018 667 dieren in bewaring zijn genomen waaronder 0 paarden. De brief is te vinden onder het Youtube filmpje.

Ben het meer dan zat dat ze alleen maar kijken en “pappen en nathouden”.

Henk  

  

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *