Iedereen moet een paardenopvang beginnen!

Iedereen moet een opvang voor paarden beginnen.

Het is weer eens zover ben al een paar weken niet in de pen geklommen, bedoel een verhaal getypt op mijn mac over paarden.

Ja jullie hebben het goed gelezen iedereen zou een opvang van paarden moeten gaan beginnen, dit is natuurlijk niet serieus bedoelt… sorry… 

Ik krijg regelmatig de vraag hoe moet je een opvang van paarden beginnen, ik wil dat eigenlijk ook gaan doen. Mijn vraag is als eerste heb je 50.000 euro liggen?. Het antwoord daarop is nee! mijn antwoord is dan gelijk dan moet je er al helemaal niet aan beginnen.

Vaak zie je om je heen paarden opvangen uit de grond worden gestampt, men huurt voor een paar honderd euries per maand een stuk grond en vangen kansarme paarden op, waar andere mensen mee ‘in de maag zitten’. 

Er zijn zelfs mensen die gewoon zeggen als je het paard niet opvangt moet hij naar de slacht, dit krijgen we ook regelmatig te horen, als we deze mensen afwijzen, is het ook wel eens gebeurd dat er geschreeuwd werdt: “ jullie zijn geen dierenvrienden, omdat jullie het paard niet willen hebben moet hij naar de slacht en dat is jullie schuld”. 

Ik ben heel eerlijk in de tijd dat we paarden op hebben gevangen ben ik hier eigenlijk wel totaal gevoelloos voor geworden, in het begin probeerde ik toch een oplossing te zoeken voor dat paard, maar nu denk ik dat het jammer is voor het paard, maar dat de mensen zelf maar hun probleem op moeten lossen. Als mensen gaan dreigen…..tja …… op dreigementen ga ik niet meer in en gaat de deur dicht!

Ik heb een paarden opvang meegemaakt waar een klein hooinetje werd opgehangen voor 10 paarden, ik hoef jullie niet te vertellen dat dat zeker niet genoeg is!

Wij hebben zelf ook gemerkt dat het geven van alleen een plukje hooi en het eten van gras meestal niet voldoende is om de paarden op gewicht te houden.

Dan heb je nog een ander probleem dat als je paarden in een groep voert, de dominate van de groep genoeg te eten krijgt en het buikje bol heeft en ‘het sukkeltje’ uit de groep de restjes kan eten en mager wordt.

Wij hebben geprobeerd hun te helpen door wat dieren over te nemen, wij hebben twee pony’s van hun overgenomen waar, later bleek het om een ‘terror’ pony te gaan die je niet zonder beschermende kleding kon benaderen. De pony beet in je been en viel je aan……maar goed dat is een ander verhaal.

Om op mijn verhaal terug te komen van de kosten voor het opvangen van paarden……Het kost serieus geld, ook al heb je de paarden 24/7 op een weiland staan……je bent dan nog minimaal 150 euro per paard per maand kwijt…..dan laat ik de kosten van de paardenarts nog maar even buiten beschouwing!

En geloof me als je ‘kneusjes’ opvangt dan zijn de kosten voor de paardenarts serieus geld, deze paarden hebben regelmatig ‘probleempjes’ en heb je aan een uitkering niet voldoende om de kosten van een paar paarden te kunnen betalen….

Vaak zie je dat mensen met een uitkering, of mensen die een te groot hart hebben voor dieren een opvang beginnen. Wij krijgen regelmatig paarden van collega opvangen die het niet meer kunnen bolwerken. Soms zijn er zelfs opvangen van paarden waar ze inbeslag worden genomen……tja dan komen de dieren van de regen in de drup!

Toen de stichting Zinloos Geweld Tegen Dieren heeft besloten om als speerpunt een opvang van paarden te beginnen, heeft het bestuur een lange tijd zitten rekenen wat ‘die grap’ zou kosten!

De stichting was toen tot de conclusie gekomen dat er  de eerste jaren serieus geld in de opvang zou moeten, om niet het zelfde lot te ondergaan als de opvang adressen van de mensen ‘met een te groot hart voor dieren’. En geloof me maar die heb ik in mijn loopbaan al veel gezien…….

Ook bij de stichting Zinloos geweld tegen Dieren hebben ze een groot hart voor dieren, maar dit hart is niet ‘te groot’ zodat het de ondergang van de stichting zou beteken. Dierenliefde moet wel betaalbaar blijven! En wij zijn volledig afhankelijk van donaties en de bedragen die betaald worden voor adoptie.

Het hebben van een eigen opvang geeft een super goed gevoel als er weer een veulen in de opvang geboren wordt of paarden die ‘afgeschreven’ zijn weer opknappen en een nieuw tehuis krijgen. Natuurlijk is zijn er ook zaken die minder leuk zijn zoals het in laten slapen van een paard waar je maanden voor gevochten hebt en dat je 24/7 aan het ‘werk bent’.

Ik wil afsluiten met de mededeling dat ik de gelukkigste Nederlander ben, ik kan actief iets tegen dierenleed ondernemen. En ik weet zeker dat ik ook namens de vrijwilligers spreek!

Henk

Published by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *