De wandelende Hema paardenworst

De wandelende Hema paardenworst

Beste dierenvrienden,

Jullie zullen nu wel denken, is die vent nu helemaal van de pot gerukt! hebben ze nu al paardenworst bij de Hema……Nee natuurlijk niet dat zit/zat alleen in de balletjes van de Ikea.

Jullie zullen nu wel helemaal niet meer snappen waarom ik het nu ga hebben over paardenworst…..

Het gaat om het volgende er is een pony die bijna niet meer kon lopen, een bekende van mij die dierenarts is werdt bij de pony geroepen.

De pony had het formaat van een zeekoe, voor iedereen die niet weet hoe een zeekoe eruitziet. Dit is een dier wat het lichaam heeft van een olifant met een paar poten van een hond…Zo zag de pony eruit.

De bekende dierenarts probeerde voorzichtig uit te leggen dat de pony leed aan obesitas, dus erg veel overgewicht had. En hij gaf aan dat het ‘te goed’ zorgen voor de pony eigenlijk een vorm van dierenmishandeling was. De dame in kwestie was woest en gaf de dierenarts te kennen dat hij van het terrein moest en dat hij zeker niet moest denken dat de declaratie werdt voldaan…..

De dierenarts droop af en ze gilde hem achterna: “ je bent gek! ik zorg goed voor mijn Frits, hij krijgt iedere dag 2 kilo muesli en onbeperkt gras”. De dierenarts liep al hoofdschuddend het terrein af….man o man… arme pony kan niet meer lopen door de hoefbevangenheid…..die heeft een pijn.

Nu zullen jullie wel denken dat die vrouw een dierenbeul is omdat ze ondeskundig omgaat met haar pony. Geloof me ik ben in mijn tijd dat ik voorzitter ben van de Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren veel mensen tegen gekomen die een ‘te groot’ hart hebben voor dieren. Dit uit zich in de hond met de pot mee laten eten tot het geven van taart aan de hond. 

Andere mensen nemen alle katten en honden in de buurt in huis, omdat ze anders bang zijn dat ze door de plaatselijke chinees tot babi pangang worden verwerkt.  De dame in kwestie had zelf niets te eten omdat alles op ging aan de dieren, de buren brachten haar regelmatig een bordje met eten. Ze sliep op de bank en de dieren sliepen in haar bed. Ik hoef jullie niet uit te leggen hoe het rook bij de dame thuis, 34 katten en 15 honden…

Ze was hele dagen op haar werk en de dieren werden uitgelaten op een postzegel grond, die zo hard geworden was van alle urine van de honden, dat de urine bleef drijven.

Het grootste probleem was dat de dame in een rijtjes huis woonde ……met nog twee lagen boven haar, ik kan je wel vertellen dat ik blij ben dat ik niet de bovenbuurman was, moest ik waarschijnlijk de hele dag met een gasmasker op lopen en de hele dag van die vieze wc spuitbussen gebruiken, je kent ze wel die van dat je je afvraagt wat harde stinkt de grote boodschap of die rozengeur!

Ook bij paarden kom ik mensen met een groot hart voor dieren tegen. Ze zorgen eigenlijk veel te goed voor hun dieren. Begrijp me goed, dat ik dit zeker niet veroordeel. Ik heb liever dat ze iets te dik zijn dan dat ze broodmager binnen komen, dit soort paarden krijgen we helaas veel binnen.

Als we eerlijk kijken hoe een paard in de natuur leeft, eet hij in de zomer veel en zorgt voor een vet voorraad, die hij in de winter aan kan spreken. Door het altijd het paard voorzien van voer ontstaan er problemen die op welvaart problemen lijken. Begrijp me goed dat als onze paarden zelf voor hun eten moesten gaan zorgen, dan krijgen we taferelen zoals in de Oostvaarders plassen!

We krijgen vaak de vraag wat er moet gebeuren als een paard te dik is. Mijn antwoord is een eenvoudig weg met die suikers! wat niet goed is voor mensen is zeker niet goed voor paarden. In heel veel voeding zit suiker achtige zaken, zoals melasse…lekker zoet, de paarden vallen het voer aan. geef je voer zonder dat soort zaken kunnen ze hun neus ervoor ophalen…..Wij hebben ook zo een paard die het andere voer niet eet….niet zoet genoeg!

Het is altijd belangrijk om een balans te vinden in wat je voert, er is op internet genoeg te vinden over voeding. Als je denk mijn paard zou wel een paar kilo minder kunnen wegen, er zijn genoeg voeders waar bijna geen suikers in zitten. Ik ga geen adviezen geven welk voer het beste is, dit is voor iedereen persoonlijk. 

Henk

Published by

One thought on “De wandelende Hema paardenworst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *