Afgedankt als een oud stuk vuil ga je naar de slacht.

Hallo ,mijn naam is Robert, het Friese paard, jullie zullen mij misschien hebben gezien op de paardenmarkt. Ik was die zwarte Fries die aangebonden stond midden in de nacht aan een touw. 

Ik weet nog goed dat ik als jaarling samen met mijn moeder op een groene wei opgroeide, het was echt een feest om daar te mogen zijn. Ik rende samen met mijn moeder door het hoge gras, ik genoot iedere dag als de zomerzon weer opging. Het was echt super mooi!

Iedere dag kwam Anna mijn baasje om mij te borstelen en eten te geven. In de winter kregen mijn moeder en ik een warme deken. Mijn vreugde kon niet op, wat een prachtig leven was dat.

Toen ik een jaar of drie was liet Anna me langzaam aan het bit en het zadel wennen. Na een bepaalde tijd ging Anna met mij op buitenrit, het was heerlijk om door de bossen te galopperen en  met Anna te zwemmen, mijn geluk kon niet op…..

Na verloop van tijd kwam Anna niet meer zo vaak om ons te verzorgen, ik merkte dat er iets aan de hand was. Anna huilde als ze bij ons was en ze was niet meer zo vrolijk. Hoorde haar praten met een meneer over Marktplaats en over verkopen. Ik besefte me niet wat dat allemaal was maar merkte wel dat er iets niet helemaal klopte.

Op een herfstdag kwam de trailer bij de wei, mijn moeder en ik moesten er in. Ik was bang voor de kleine ruimte en de man die ons op kwam halen sloeg mij met een zweep. In paniek probeerde ik weg te vluchten uit die kleine trailer, maar niets hielp, ik moest er hoe dan ook in.

Na enkele uren die wel dagen leken te duren kwamen we eindelijk op de locatie. Het was een soort van zandbak zonder gras. De man was nors en totaal niet vriendelijk, hij mopperde  tegen ons en verzorgde ons niet al te best. We stonden tussen allemaal andere paarden. Ik weet nog dat mijn moeder en ik alle dagen moesten vechten voor een plukje hooi. We werden mager en zagen er niet meer zo gezond uit….ik voelde mij ook erg zwak..

Enkele maanden later werden we weer in de trailer geladen, dit gebeurde midden in de nacht. We gingen naar een locatie waar heel veel paarden kort aangeboden stonden, er was ook een kermis en een hoop lawaai. Er liepen mensen met wandelstokken die deze gebruikte als er een paard niet wilde lopen…

De hele dag liepen er mensen om mij en mijn moeder heen. Ik werd in mijn mond gekeken en er werd afkeurend gekeken naar mijn uitstekende botten. Naast mij en mijn moeder werden paarden meegenomen naar nieuwe huisjes. Aan het einde van de dag stonden we nog steeds op die markt….

Mijn moeder en ik kregen een 2 op onze billen geschreven met een stuk krijt. Ik wist niet wat dat betekende, maar voelde dat dit niet helemaal goed was, omdat we zo lang moesten blijven staan en niemand ons wilde hebben.

Toen de markt was afgelopen kwam er een hele grote trailer waar veel paarden in gingen allemaal met een twee op hun kont. 

De reis duurde erg lang, ik dacht regelmatig terug aan de tijd van de groene wei en Anna, toen was ik intens gelukkig. We kwamen ergens in het buitenland aan waar veel meer paarden stonden, die mager waren en soms gewond waren. Ze hadden grote bloederige plekken op hun lichaam en konden niet goed lopen.

We moesten tussen hekken doorlopen en ik merkte dat er iets mis was, mijn moeder liep voor mij en kreeg een soort van masker op, ik hoorde een harde knal….Mijn moeder viel neer en werd weggesleept….

Ik raakte in paniek en wilde niet dood. Ik probeerde mij om te draaien en terug te lopen….er stond een man met een stok achter mij, deze kreeg ik op mijn billen en kreeg een hele harde klap stroom…ik steigerde en wilde niet dood…..na een stijd van enkele minuten, die uren leken gaf ik het op….de man zette het masker op mijn hoofd, ik realiseerde dat ik ging sterven…nog even dacht ik aan Anna en de groene wei…Ik hoorde een knal……

Dit was het verhaal van Robert en zijn moeder die afgedankt werden en op de paardenmarkt verkocht werden aan de slager..

 

Published by

23 thoughts on “Afgedankt als een oud stuk vuil ga je naar de slacht.

 1. Dit mag je je paard en allerbeste vriend toch nooit!!!! Aandoen ,zo in en in triest verhaal,verschrikkelijk gewoon dat mensen dit kunnen ????mijn fries blijft mijn alles ❤️❤️❤️❤️tot hij een keer de oogjes sluit,zal nooit weg gaan en is ook al bijna 20

 2. Zo gaat het vaak helaas. Deze parden hebben wel een tijdje een fijne tijd gehad. Veel dieren, koeien, varkens, kippen, ganzen, eenden, kalkoenen….Hebben vanaf geboorte tot slacht of andere afgrijselijke dood gewoon géén fijn leven! Geboren voor hun vlees, melk, eieren, dons worden ze nietbehandeld als levend wezen met gevoel, eigen behoeften… Varkens die nooit kunnen wroeten, eenden die nooit kunnen zwemmen, kippen die nooit kunnen scharrelen, koeien die nooit kunnen grazen….
  De intensieve veeteeld is dieronterend, milieuvervuilend en ongezond!
  Net als paarden, honden, katten verdienen ook andere dieren een bestaan waar recht wordt gedaan aan hun behoeften engewoonten!

 3. Schandalig dat dit nog steeds gebeurt .Het zijn ook dieren die een hart hebben en wachten op.liefde maar er zijn nog steeds mensen die zich om paarden of wat dan ook voor dier niet druk maken .Gewetenloze mensen die nog geen.gras spurtje mogen hebben .?????

 4. Schandalig dat dit nog steeds gebeurt .Het zijn ook dieren die een hart hebben en wachten op.liefde maar er zijn nog steeds mensen die zich om paarden of wat dan ook voor dier niet druk maken .Gewetenloze mensen die nog geen.gras spurtje mogen hebben .?????

 5. Dat je zo met een paard omgaat het is zo erg ik rijd zelf een bijrijdpaard een fries die hebben ze ook van de paardenmarkt en zelf zadel mak gemaakt nu is ze echt een schatje en ze zet geen stap verkeerd xxx vera

 6. Dit heeft me zo onwijs geschokt is vind het zo sneu en niet kloppen dat dieren die je een goede kans moet geven en iets nieuws mee kan doen gewoon naar de slager gaan?????Ik ben er ook boos om , die mensen die dat doen zijn niet goed ik hun hoofd!!!????Hier MOET iets aan gebeuren en wel snel!!!

 7. Wrm een paard niet eten en een koe wel? Ik ben ook een paardenliefhebber, maar mensen kijken nou niet allemaal het zelfde naar een dier. En het gaat echt niet op al die markten alleen maar zo. Al deze kortzichtigr gedachtes bah. Een paard is een dier dat net als andere dieren voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Slacht is niet perse iets slechts en zo brengen jullie het nu wel. Beetje jammer dit.

 8. Stel je even voor als de rollen worden omgedraait! Dit kan echt NIET zal er alles aan doen zo dat dit niet meer gebeurt maar ja hoe?! ??
  ?DEEL DIT ZO VAAK MOGELIJK MENSEN!!!!

 9. Toevallig hebben ik ook net een blog over de paardenmarkt geschreven op onze website?. Onze pony Lola maakte hetzelfde mee.. niet omdat ze mager was maar omdat ze een merrie was met goede papieren maar zomereczeem bleek te hebben. Ze was hierdoor niet meer geschikt voor de fokkerij. Dit is alweer bijna 13 jaar geleden. Gelukkig hebben wij Lola van de slacht weg kunnen kopen en hebben we haar nogsteeds. Elke dag zijn we dankbaar dat ze bij ons is. We hebben er een boekje over geschreven ook om kinderen (en volwassenen) duidelijk te maken wat er schuilt achter al die leuke paardjes op de paardenmarkt. Ze hebben een verhaal.. wij vertellen op deze manier Lola haar verhaal.

 10. haarlem, 10 december 2018.

  heel beste paarden- en dierenliefhebbers (/m /v /t /i /o; aanroepmodi thans aangepast…ok),

  elk dier heeft recht op respect, ZELFS ALS HET NAAR HET SLACHTHUIS WORDT GEBRACHT !! dat er kennelijk nog lieden zijn, die het met esthetische regels omtrent de omgang met het dier niet zo nauw nemen, is dan ook zeer verwerpelijk !! laat dit volstrekt duidelijk zijn !! ik verkeerde in de veronderstelling, dat hieraan inmiddels paal en perk is gesteld, doch het tegendeel blijkt waar !! ook het zogenaamde ritueel slachten van dieren, zonder enige vorm van verdoving, middels een halssnede bij vol bewustzijn, dient volstrekt te worden verbannen !! kortom, dit soort activiteiten MOET STOPPEN EN WEL METEEN !!! was getekend, gerard timmermans .

 11. Kippenvel en tranen in me ogen tijdens het lezen, vind het niet kunnen hoe mensen omgaan met paarden/ezels!
  Helaas ken ik zelf ook een shetje die naar de paardenmarkt is gegaan en waarschijnlijk ook naar de slacht? maar toen was ze al niet meer van ons.

 12. Vreselijk de onze worden na hun dood.
  Respect vol gecremeerd bij zo’n speciale crematorium.
  Ik heb er zelf ook 3 van de markt.
  Dit jaar halen we nummer 4 op.wat een triest verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *